Groot risico op zonverbranding huid!

PERSBERICHT

 

Strandgangers en terrasbezoekers lopen tijdens de hittegolf dezer dagen een groot risico op verbranding van de huid. 

 

Daarvoor waarschuwt Samenwerking Verantwoord Zonnen (SVZ), de brancheorganisatie voor zonnebankstudio’s en leveranciers van apparatuur.


‘Wij horen en zien steeds meer verhalen van mensen die na een dag in de zon enorm verbrand zijn. Daardoor kan de huid zeer ernstig beschadigd raken, met alle mogelijke kwalijke gevolgen van dien’, aldus SVZ-voorzitter Huib van Heest. ‘Er zijn als gevolg van de hittegolf steeds meer excessen. Wij doen een klemmend beroep op mensen niet te lang achtereen in de zon te zitten en zich regelmatig in te smeren met zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor’.


Ouders doen er verstandig aan hun kinderen tegen de enorme kracht van de zon te beschermen, stelt Van Heest. ‘Er zijn uitstekende zonnebrandcrèmes in de omloop die speciaal de kinderhuid beschermen. Maak daar alsjeblieft gebruik van, want kinderen kunnen op latere leeftijd ernstige schade als gevolg van huidverbranding oplopen’.


Wel benadrukt Van Heest dat zonlicht goed voor de mens is vanwege de aanmaak van vitamine D door het lichaam, zoals diverse studies aantonen. ‘Zonnen is dus prima, mits het veilig gebeurt’.


Het verbaast Van Heest dat de geijkte instanties die normaal gesproken tegen zonverbranding waarschuwen, nu opvallend stil lijken te zijn. ‘Onbegrijpelijk. De hittegolf duurt nog een paar dagen en wie weet wat er daarna nog voor zonnig weer komt. Daarom geven wij als SVZ vandaag dit noodsignaal af’.