Oppassen voor sterke kracht buitenzon

PERSBERICHT

 

Volwassenen en kinderen moeten in het komende Pinksterweekeinde, maar ook in de weken en maanden daarna oppassen voor de sterke UV-straling van de buitenzon. Zeker nu de coronamaatregelen – gelukkig – zijn en worden versoepeld, waardoor mensen aan tal van buitenactiviteiten en sporten kunnen deelnemen en per 1 juni weer op het terras mogen zitten.

 

Daarvoor waarschuwt Samenwerking Verantwoord Zonnen (SVZ), de brancheorganisatie voor zonnestudio’s en leveranciers van apparatuur (www.svzinfo.nl).

 

SVZ geeft het advies aan volwassenen zich altijd met een crème met hoge beschermingsfactor in te smeren wanneer zij naar buiten gaan en niet te lange tijd achter elkaar in de zon te blijven. Ouders doen er verstandig aan hun kinderen in te smeren met speciale kindercrèmes met een extra hoge beschermingsfactor.

 

‘De verleiding is begrijpelijkerwijs groot om na meer dan twee maanden intelligente lockdown langdurig van de zon te genieten’, aldus SVZ-voorzitter Huib van Heest. ‘Maar de zonkracht neemt de komende tijd toe. Het risico op verbranden, huidschade of nog erger is groot’.

 

Minder luchtvervuiling

Van Heest wijst erop dat bovendien de mate van luchtvervuiling lager is dan gebruikelijk, doordat er minder industriële activiteiten en verkeer zijn als gevolg van de coronamaatregelen. ‘Dat is natuurlijk goed voor de gezondheid van veel mensen, maar dat betekent ook dat de zonkracht minder wordt tegengehouden’.

 

Wel benadrukt de SVZ-voorzitter dat zonlicht goed voor de mens is vanwege de aanmaak van vitamine D door het lichaam, zoals diverse studies aantonen. ‘Zonnen is dus prima, mits het veilig gebeurt’.

 

Veiligheid voorop

Bij de professionele zonnestudio’s van SVZ staat veiligheid voor de consument voorop. Ze voldoen aan de sinds 2007 bestaande Europese norm die geldt voor verantwoord zonnen.

 

Anders dan in de natuur zijn bij de zonnebank de hoeveelheid en de tijdsduur van de zonnestraling - maximaal twintig minuten per bezoek – nauwkeurig in te stellen. Bovendien wordt vooraf gekeken naar het huidtype. Op basis daarvan krijgt de klant advies. Er geldt een minimumleeftijd van 18 jaar.

 

Coronaprotocol

De SVZ-zonnestudio’s – die in coronatijd open mochten en mogen blijven - werken bovendien met een corona-protocol. Bovenop het overheidsbeleid hebben de zonnestudio’s tal van extra hygiëne – en veiligheidsmaatregelen genomen. Zo mogen er niet meer dan drie klanten met 1,5 meter tussenruimte zijn in de ontvangst-/wachtruimte, die na elk gebruik volledig wordt gereinigd.

 

De zonneruimtes zelf worden, zoals al gebruikelijk was, na elk klantbezoek schoongemaakt. Als extra maatregel geldt dat elk gebruikt voorwerp na iedere klant eveneens gereinigd wordt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld deodorant, spiegel, legplank, stoel of krukje.

 

SVZ stelt dat een verbod op zonnestudio’s, zoals sommigen recentelijk hebben bepleit, niet effectief is om het echte probleem aan te pakken, namelijk blootstelling aan te veel buitenzon. Van Heest meldt dat diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat bij verantwoord gebruik van zonnebanken het risico op huidschade minimaal is.

 


 

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie of contact met de heer Huib van Heest, voorzitter SVZ, kunt u contact opnemen met Rob Sebes, telefoon 06 – 53 54 77 05