Vitamine D goed voor zowel kinderen als ouderen!

Vitamine D goed voor zowel kinderen en ouderen!

 

Een chronisch tekort aan energie, verminderde spierkracht, verlaging van je testosteron, sneller ziek worden, verminderde opname van calcium, zink en magnesium, zwakkere botten en obesitas.

De kans dat je dat krijgt wordt groter bij een tekort aan Vitamine D.

 

Een tekort een vitamine D raakt één op de drie kinderen in Nederland, Marokkaanse en Turkse kinderen - vooral meisjes en later vrouwen - zijn oververtegenwoordigd: ze vormen meer dan 50 procent van die groep.

Het houdt rechtstreeks verband met een gebrek aan zonlicht voor bevolkingsgroepen die van oudsher jaarlijks veel meer zonuren krijgen.

 

Maar ook tijdens de 50PlusBeurs is afgelopen week onderzoek gedaan naar de kans op vitamine tekorten en het gebruik van vitamines. Meer dan de helft van de ondervraagde 50-plussers is niet op de hoogte van risico's op tekorten aan vitamines op oudere leeftijd. Het  opvolgen van het advies van de Gezondheidsraad voor vitamine D gebruik kwam aan bod.

 

Uit het onderzoek is gebleken dat 54% van de vrouwen tussen de 50-70 jaar en 47% van de mannen en vrouwen boven de 70 jaar zich niet houdt aan het advies van de Gezondheidsraad om extra vitamine D in te nemen. 54% weet niet dat vitamine B12 bij ouderen minder goed wordt opgenomen, waardoor tekorten kunnen ontstaan.

 

Van de 900 ondervraagden gebruikt 51% dagelijks medicijnen. Ruim de helft van alle ondervraagden is niet bewust dat langdurig gebruik van specifieke medicijnen de opname van voedingsstoffen kan remmen en kan leiden tot vitamine- en/of mineralen tekorten. Specifiek medicijnengebruik kan opname van voedingsstoffen remmen. Het gebruik van bepaalde medicijnen kan neveneffecten hebben, zoals verlaging van opname van stoffen uit voeding, verminderde eetlust, verandering in de stofwisseling en verlies van voedingsstoffen via urine. 51% van de deelnemers gebruikt dagelijks medicijnen en 54% van alle ondervraagden weet niet dat langdurig medicijngebruik de opname van voedingsstoffen kan remmen.

 

Vitamine D

24% van de vrouwen tussen de 50-70 jaar geeft aan 10 microgram (mcg) vitamine D te slikken, conform het advies van de Gezondheidsraad en 16% slikt een hogere dosering. Bij de 70+ mannen én vrouwen volgt 19% het advies van 20 mcg vitamine D op en kiest 11% voor een hogere inname. Sommigen van de ondervraagden slikt af en toe vitamine D of gebruikt dit alleen in de winter.

 

Met vitamines is veel gezondheidswinst te behalen. Het kan ouderen helpen om fit te blijven en ze kunnen met supplementen zelf werken aan een goede gezondheid. Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van calcium en vitamine D het risico op een gebroken heup met 30% verlaagt. Vitamine D is bijvoorbeeld nodig voor sterke botten en tanden, maar is ook belangrijk om de weerstand en de spierkracht op peil te houden. Ook voor mensen die een winterdipje hebben of wat neerslachtig zijn, kan extra vitamine D ondersteuning bieden. UV-blootstelling van de huid is ook de voornaamste bron van vitamine D. Dit is essentieel voor gezonde botten en spieren. Bovendien zijn er aanwijzingen dat vitamine D de kans op darmkanker kan verkleinen.

 

Vitamine D kan ook via de  zonnebank aangemaakt worden door het lichaam.

Zeker nu de zomer voorbij is en de zon in Nederland niet meer sterk genoeg is om zelf Vitamine D aan te maken.