Rechter wil zonnestudio’s gesloten houden: onbegrijpelijk

PERSBERICHT

 

“De overheid mag kennelijk geheel willekeurig en zonder goede argumenten een complete branche op slot gooien. Vandaag blijkt dat de voorzieningenrechter dergelijk handelen sanctioneert en dat vinden wij onbegrijpelijk”. Zo reageert voorzitter Huib van Heest van de branchevereniging van zonnestudio’s SVZ op de uitspraak in kort geding van de Haagse rechtbank. “Wie kijkt naar gezondheidsrisico’s, kan niet anders dan constateren dat zonnestudio’s coronaveiliger opereren dan bij voorbeeld nagelstudio’s en kap- en massagesalons.”


De zogenoemde contactberoepen mogen van het kabinet – gelukkig - wel open, maar een beroepsgroep die juist géén contact met de cliënt maakt mag dat niet. “Onze eigen achterban en ook onze cliënten die het zonlicht al zo lang missen vragen ons om uitleg van de overheidsmaatregel. Die kunnen wij niet geven en de overheid zelf slaagt daar ook niet in. Des te teleurstellender dat de rechter dit laat passeren”, aldus Van Heest.


SVZ zal zich blijven inspannen om opening zo snel mogelijk tot stand te brengen. Verantwoord zonnen is juist nu heel belangrijk; steeds vaker wordt erkend dat zonlicht een positieve werking kan hebben op ons immuunsysteem. Op afspraak en conform het strenge SVZ-coronaprotocol kan de consument in alle opzichten verantwoord van de zonnebank genieten.


Zonnestudio’s zijn in deze normaal gesproken drukke tijd al bijna vier maanden dicht en de economische schade is, ondanks steunmaatregelen van de overheid, zeer groot. SVZ blijft er bij de overheid op aandringen om het juiste besluit te nemen: in België, Oostenrijk, Spanje, Portugal, Zweden, Zwitserland, Hongarije, Estland en diverse deelstaten van Duitsland zijn de studio’s al langer open. Dat kan in Nederland ook!