Verantwoord zonnen doe je het best in een gecontroleerde en beschermde omgeving

PERSBERICHT

 

Dat zegt voorzitter Huib van Heest van de brancheorganisatie Samenwerking Verantwoord Zonnen (SVZ) naar aanleiding van een vandaag gepubliceerd artikel in het AD. Daarin roepen onder anderen dermatologen op zonnebanken te weren uit sportscholen.

 

‘Zonnebankstudio’s die zijn aangesloten bij SVZ houden zich aan allerlei preventieve voorschriften waardoor de consument die een zonnebankstudio bezoekt optimaal is beschermd’, aldus Van Heest.

 

Van Heest stelt dat diverse (internationale) studies aantonen dat zonlicht goed is vanwege de aanmaak van vitamine D door het lichaam. De SVZ-voorzitter wijst er ook op dat verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat bij verantwoord gebruik van zonnebanken het risico op huidkanker mimimaal is.

 

‘Bij een te zware blootstelling aan zonnestraling slaat het voordeel echter om in schade; aldus Van Heest ‘Dat geldt in de buitenzon, maar ook bij ongecontroleerd en ongelimiteerd gebruik van zonnebanken.’

 

Zonaanbidders moeten daarom adviezen van professionals zeer serieus nemen en navolgen. Dit betekent verantwoord en dus ook vooral niet te lang zonnen. In de buitenlucht, en ook onder zonnebanken.

 

Huid beschermen
Bescherming van de huid en letten op de tijdsduur van de straling zijn belangrijke voorzorgsmaatregelen. Juist in een gereguleerde omgeving als die in professionele zonnebankstudio’s wordt voorkomen dat mensen zich onverantwoord gedragen. Daar worden de intensiteit en tijdsduur van de UV-straling nauwlettend in het oog gehouden. Bij vrij zonnen in de buitenlucht of bij zonnebanken waar geen controle of begeleiding is, wordt de kracht van de UV-straling vaak juist onderschat. Mensen liggen of zitten te lang in de zonnestraling, met alle risico’s op verbranding.

 

Bij professionele zonnestudio’s, aangesloten bij SVZ, staat veiligheid voor de consument voorop. Ze voldoen aan de sinds 2007 bestaande Europese norm die geldt voor verantwoord zonnen. Anders dan in de natuur is de hoeveelheid zonnestraling nauwkeurig in te stellen. Bovendien wordt vooraf gekeken naar het huidtype. Op basis daarvan krijgt de klant advies.

 

Er is al een minimumleeftijd van 18 jaar. SVZ pleit sinds jaar en dag voor een wettelijke legitimatieplicht. Daarnaast wil SVZ een gecontroleerd vergunningenstelsel voor het exploiteren van zonnebanken. Over deze onderwerpen wil SVZ graag in gesprek treden met de Stuurgroep Huidkankerzorg Nederland.