Vitamine D helpt astma aanvallen te vermijden

Steeds meer komt het belang van voldoende Vitamine D in ons lichaam naar voren.


Volgens de resultaten van een nieuw onderzoek, verschenen in vakblad Allergy, hebben astmapatiënten met voldoende vitamine D minder kans op een aanval dan patiënten met een tekort.

Het onderzoek is van de hand van Israëlische wetenschappers. Zij onderzochten 308.000 proefpersonen tussen de 22 en 50 jaar. Bij zeven procent was door een dokter astma vastgesteld. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat astmapatiënten met een tekort aan vitamine D 25% procent meer kans hebben op een aanval dan de patiënten met voldoende vitamine D.

 

Het is niet de eerste keer dat vitamine D in verband wordt gebracht met astma. Onderzoek uit 2013 toonde al aan dat een laag gehalte aan vitamine D de symptomen van astma verergert. Dat komt omdat de vitamine de aanwezigheid van de stof IL-17 in ons lichaam kan terugdringen. IL-17 bestrijdt infecties, maar heeft een negatief effect als de waarden te hoog liggen.

 

Zonlicht

Het Israëlische onderzoek suggereert voor alle duidelijkheid niet dat vitamine D het krijgen van astma kan vermijden. De stof speelt wellicht wel een rol in het controleren van de symptomen. Astmapatiënten laten dus best hun vitamine D-gehalte meten, raden de onderzoekers aan, en kunnen supplementen nemen. Uiteraard kan de zon of zonnebank hierbij ook helpen. Dankzij zonlicht maken we immers vitamine D aan in de huid.