Zonvitamine-D: een update

Regenjassen, wintertruien, dikke sokken en warme laarzen… de herfst is in volle gang. Lijkt het alweer een eeuwigheid geleden dat je lekker ontspannen in de zon lag? Genietend van de warmte en de wetenschap dat een energiek gevoel en een gezonde bruine teint als souvenir na het zonnebad worden meegenomen? Dan hebben we goed nieuws! Je hoeft namelijk niet tot de volgende zomerzon te wachten voor weer zo’n heerlijk ontspannen en warm moment voor jezelf. De zonnestudio’s die aangesloten zijn bij Samenwerking Verantwoord Zonnen bieden deze lekkere vakantiemomenten namelijk het hele jaar door!

 

De waarheid over vitamine-D
Maar wat ook belangrijk is, is de aanmaak van vitamine-D. Dat deze supervitamine onmisbaar is voor je lijf, staat al een paal boven water. Het zorgt namelijk samen met calcium voor sterke botten en een sterk gebit. Verder is vitamine-D belangrijk voor je weerstand en je spieren. Juist om die reden is het belangrijk dat wanneer je ouder wordt, je tijdig moet inspelen op een mogelijk tekort. Wist je dat zonlicht de belangrijkste bron van vitamine-D is? Onder invloed van UV-straling uit zonlicht wordt in onze huid namelijk cholesterol omgezet in vitamine-D.

 

Voorkom een herfstdip

Eén van de grootste misverstanden wat betreft de zonnebank is dat het UV-licht uit de lampen anders is dan het zonlicht buiten. De lampen van een zonnebank bevatten echter een mix van UVA en UVB en zijn vergelijkbaar met de kracht van de zon op een zomerse dag rond het middaguur aan de Middellande Zee. Dus voor aanmaak van vitamine-D is de zonnebank heel geschikt! Maak jezelf en je lijf weer blij met wat zonlicht en warmte en voorkom een herfstdipje!